Vad är skillnaden mellan schampokaka och schampotvål?

Undrar du vad som skiljer en schampokaka från en schampotvål? Vi har gjort en kort sammanställning över likheter och skillnader mellan de två.

Schampotvål - en tvål för håret 

En schampotvål är mångsidig och kan användas för att tvätta kropp, händer, ansikte och hår. Tillverkad genom kallrörning av oljor och lut, berikas den med hårvänliga oljor som arganolja eller ricinolja. Med ett pH-värde på cirka 8 är den mer lämpad för huden än håret, vilket kräver en surskölj för att återställa pH-balansen.

Vad är surskölj?

En surskölj är en lösning av vatten och äppelcidervinäger som används efter tvätt med schampotvål för att återställa hårets pH-balans. Den hjälper till att förhindra att håret blir torrt och sprött efter tvätt.

Schampokaka - ett fast schampo 

En schampokaka är till skillnad från schampotvålen inte en traditionell tvål utan en fast kaka bestående av tensider och bindningsmedel. Den kan anpassas till hårets pH-värde och innehåller ingredienser som milda, naturliga tensider. En fördel är dess långa hållbarhet och att den inte kräver surskölj efter användning.

Både schampokakor och schampotvålar har sina fördelar när det gäller hållbarhet och miljövänlighet till deras förmåga att rengöra håret, men en schampokaka är till skillnad från en schampotvål mer likt ett vanligt schampo fast utan tillsatt vatten.

Tillbaka till blogg