Hitta rätt schampokaka för ditt hår

 

Det finns en mängd olika schampokakor att välja mellan. För att få ut det mesta möjliga av din schampokaka är det viktigt att välja en med ingredienser som passar ditt hår och din hårbotten. Ditt hår kan också ha olika behov i olika perioder och påverkas till exempel av väder, vind och andra saker som vi utsätter oss för. Här är en guide till våra olika schampokakor! 

Fett hår

Håret blir fett när talget - de naturliga oljorna, som produceras av hårbotten samlas på håret och hårbotten i överskott. Talg är viktigt för att hålla håret och hårbotten friska och fuktade, men när det produceras i för stor mängd kan det resultera i fett hår. Det finns flera faktorer som kan bidra till överproduktionen av talg som tillexempel miljöfaktorer, vad du äter, att du tvättar håret för ofta eller använder fel hårvårdsprodukter. 

Produkter som passar bra för fett hår

Torrt hår

Torrt hår kännetecknas av en brist på fukt och olja, vilket resulterar i ett strå som känns sprött, grovt och ibland även tråkigt. Torrt hår tenderar att sakna smidighet och flexibilitet. Istället kan stråna kännas grova och sträva när man rör vid dem. Detta beror på bristen på naturliga oljor som normalt smörjer och mjukar upp håret. Eftersom torrt hår saknar fukt kan det se matt och livlöst ut. Istället för att reflektera ljus på ett jämnt sätt kan håret se trist och blekt ut, vilket kan påverka det övergripande utseendet.

Produkter som passar bra för torrt hår

Känslig hårbotten

En känslig hårbotten kan vara mycket besvärande och kan uppstå av olika anledningar. En av de mest framträdande symptomen på en känslig hårbotten är klåda och irritation. Det kan kännas som en konstant kliande eller brännande känsla. 

Externa faktorer som varmt eller kallt väder, luftföroreningar eller UV-strålning kan också påverka en känslig hårbotten och göra den mer mottaglig för irritation.

För att hantera en känslig hårbotten är det viktigt att använda skonsamma och milda hårvårdsprodukter som är speciellt formulerade för känslig hud. Att undvika överdriven tvätt och att begränsa användningen av värmeverktyg kan också hjälpa till att lindra symtomen.

Produkter för känslig hårbotten

Detoxschampo 

Ett detoxschampo är en typ av schampo som formulerats för att rensa håret från orenheter, ackumulerade produkter och miljöföroreningar. Precis som kroppen kan behöva en detox för att rensa ut toxiner och orenheter, kan även håret dra nytta av en liknande behandling för att återställa sin naturliga balans och vitalitet.

Vanligtvis innehåller detoxschampon aktiva ingredienser som är kända för sina rengörande och avgiftande egenskaper. Ett vanligt exempel är aktivt kol, som effektivt absorberar och avlägsnar orenheter från hår och hårbotten. Andra ingredienser som kan användas inkluderar lera, tea tree olja, äppelcidervinäger och olika örtextrakt.

Detoxprodukter 

Lockigt hår 

Eftersom lockigt hår har en tendens att vara torrt behöver det extra fukt och näring för att hålla sig friskt och definierat. Lockar bildas när håret är friskt och väl återfuktat, men om håret blir för torrt kan lockarna bli frissiga och svårhanterliga. Därför är det viktigt att använda schampo speciellt utformat för lockigt hår som hjälper till att återfukta och definiera lockarna utan att tynga ner dem.

Genom att använda schampo som är berikat med fuktgivande ingredienser som sheasmör, kokosolja och aloe vera kan lockigt hår behålla sin naturliga elasticitet och glans samtidigt som det motverkar frissighet och torrhet.

Produkter för lockigt hår

För alla hårtyper 

Vi har såklart schampo som passar alla hårtyper, dessa är perfekta som vardagsschampo och funkar att använda i de flesta situationer. 

Schampo för alla hårtyper 

Oavsett vilken schampokaka du väljer är alla våra produkter noggrant utvalda och innehåller 100% naturliga ingredienser.

Schampokakorna är tillverkade av hållbara producenter i Sverige och Europa och de flesta är veganska (du hittar alla veganska produkter under kategorin veganskt) och de innehåller inga onödiga ingredienser som kan skada ditt hår till exempel sulfater och parabener.  

Tillbaka till blogg